Icoon CoachingHooggevoeligheid, dat is toch die nieuwe hype? Net als ADHD, ADD & Dyslexie?”

 HoogSensitief Persoon (HSP), Hooggevoeligheid, HoogSensitief Kind (HSK), het zijn allemaal synoniemen voor een karaktereigenschap waarmee 15 tot 20% van de bevolking (maar ook het dierenrijk) wordt geboren. Het is een eigenschap, en geen tekortkoming. De wereld heeft hooggevoeligen nodig, al wordt het ze niet altijd gemakkelijk gemaakt.

Om het simpel uit te leggen kun je je voorstellen dat ieder mens wordt geboren met een soort filter om zich heen. Dit filter zorgt ervoor dat je niet alles om je heen binnenkrijgt. Je kunt hierbij denken aan licht, geluid, gevoelens en energie van anderen, maar ook bijvoorbeeld aan straling vanuit aparaten.

De hooggevoeligen onder ons missen dit filter. Er is een goede reden voor dit ‘missen’, waardoor hooggevoeligen van grote waarde kunnen zijn voor de samenleving. Denk hierbij aan een hooggevoelige leidinggevende die precies weet wat er speelt onder zijn werknemers, of een hooggevoelige docent die hierdoor weet wat de kinderen in zijn of haar klas nodig hebben. Helaas heeft het ook nadelen…

Volwassen, maar zeker kinderen kunnen enorm worden overweldigd door alle indrukken, ook wel prikkels genoemd. Hoe overleef je in een klas waar je met heel veel kinderen in dezelfde ruimte zit? Hoe ga je om met veranderingen? Mag je eigen grenzen aangeven? En hoe uit je jezelf als je overprikkeld bent? Ga je huilen? Kruip je weg? Wil je alleen zijn? Of wil HSP hartje juist heel druk zijn en bezig blijven?

Voor kinderen en hun opvoeders, denk aan ouders, gastouders of leerkrachten is het niet altijd makkelijk om de positieve kanten van de eigenschap te zien. Juist omdat de negatieve aspecten zo aanwezig zijn. Het is dan verstandig de hulp in te roepen van een professional, iemand zoals ik.

Heb je een vermoeden van hoogsensitiviteit bij jou of je kind? Wil je meer informatie over wat ik voor jou als ouder, of voor je kind kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Wil je meer informatie over de kenmerken van hoogsensitiviteit bij kinderen, kijk dan ook op de website van het Landelijk Informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen.